Stomatologija

Iako se kod pasa i mačaka ne razvija karijes kao kod ljudi, ipak oboljenja usne duplje su veoma čest nalaz. Kod pasa i mačaka najveći deo patologije usne duplje se odnosi na pojavu periodntalne bolesti. Smatra se da 80% pasa starijih od tri godine imaju na svojim zubioma depozite kamenca i početni stadijum gingivitisa (zapaljenje desni). Usled nagomilavanja plaka, bakterije se razmnožavaju u periodontalnom tkivu. Taj proces dovodi do povlačenja zubnog mesa i labavljenja veze zuba sa alveolom što rezultuje oštećenjem alveole i širenjem infekcije u dublja tkiva. Takav proces je često i bolan pa životinja odbija hranu. Zbog toga je neophodno voditi računa o higijeni usne duplje i vršiti preventivne zahvate uklanjanja kamenca. Ovaj zahvat se radi u opštoj anesteziji uz korišćenje ultrazvučnog aparata za uklanjanje kamenca.

Peridontalna bolest je veoma čest problem kod pasa i mačaka, čak 85 % starijih od tri godine imaju neki stepen kamenca i gingivitis. Kada je kamenac prisutan duže vreme, njegove naslage se još više nagomilavaju, a gingiva postaje sve više inflamirana. Hronična bakterijska infekcija napreduje ka alveoli zuba, kada postoji opasnost da takav nestabilni zub ispadne. Ispadanje zuba, stvaranje apscesa i eventualne infekcije koštanog tkiva su komplikacije koje najčešće počinju stvaranjem naslaga kamenca.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, kada se prepoznaju žuto-smeđe naslage oko zuba, crvena gingiva i zadah iz usta koji je veoma izražen. To je najčešći razlog zbog koga se vlasnici obrate veterinaru. Ljubimci mogu izbegavati tvrdu hranu zbog neprijatnosti i bola koje ove promene izazivaju.

Hirurški i dijagnostički zahvati u usnoj duplji izvode se u opštoj inhalatornoj anesteziji. Zahvati koji se izvode na našoj klinici: 

  • ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca 
  • ekstrakcije zuba
  • hirurgija usne šupljine
  • korekcija zuba glodara