"Ti si zauvek odgovoran za ono što si pripitomio" ....napisao je Antoan - de Sent Egziperi (1900-1944) u svom romanu "Mali princ". Ovaj citat se odnosio na ružu, ali smo sasvim sigurni da pomenuti pisac ne bi imao ništa protiv ako ovu njegovu misao proširimo i na životinjski svet koji smo pripitomili.

Treba li da spominjemo i A.S. Jesenjina i neprevaziđenu "Pesmu o keruši", kao dokaz da je osećaj ljubavi i patnje univerzalan i da ga, gle čuda, upražnjavaju i životinje.

Da li možete da zamislite sled događaja nakon što izbacite životinju na ulicu ili njen podmladak? Da li mislite da će se snaći? Da li bi ste se vi snašli? Da li bi se snašlo Vaše dete? Zamislite strah od zubara, pa to pomnožite sa hiljadu. Zamislite da ste gladni i bolesni, a da nemate novca.....pa to pomnožite sa dve hiljade. Eto otprilike to tako izgleda, i traje, traje, traje....smrt nažalost ne nastupa brzo, spora je i bolna, čak i za one kučiće koje je "domaćin tmuri potrp'o u džak" i ubacio u hladnu vodu jer iz pesme znamo da je "dugo, dugo drhtala nezamrzla površina vode

Da li je "džak" zaista adekvatan metod za kontrolu populacije pasa i mačaka? Da li je to civilizacijska tekovina i isproban recept? Da li ćemo sa tim receptom "u Evropu" ili "pred Lazara"!? Ah da, zaboravili smo da ste Vi odgovoran vlasnik, i da ćete sačuvati vašu kuju ili macu od "opasnih momaka iz kraja". Ipak, znajte da pas može da namiriše ženku u estrusu i kilometrima daleko, biće brži i uporniji od Vas to je sigurno. Nemojte da pomislite da će Vaša kuja biti vernija vama nego svojim hormonima koji je teraju da pobegne i da "iskoristi priliku". Verovtno ste se i Vi bar jednom u životu, kao tinejdžer "iskrali kroz prozor". Pa šta i ako se desi....Vi sasvim sigurno imate dovoljno rodbine, prijatelja i komšija koji jedva čekaju da im poklonite po jedno štene ili mače svake godine. 

Za sve one kojima poezija i proza, ali i moral nisu jača strana tu je Ustav, Krivični zakon Republike Srbije, Zakon o veterinarstvu i  Zakon o dobrobiti životinja da Vas podseti i opomene na sve ono što ste dužni da uradite kao vlasnik životinje. Nemojte da mislite da ćete se izvući ako kažete da zakone niste pročitali i da niste pravnik. 

A da baš ne bi imali nikakvo opravdanje mi ćemo Vam izvući najvažnije delove zakona:

Vlasnik, odnosno držalac životinje je dužan da:

  • prema životinji postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da obezbedi uslove za držanje i negu životinja koji odgovaraju vrsti, rasi, polu, starosti, kao i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima i osobinama u ponašanju i zdravstvenom stanju životinje;
  • blagovremeno obezbedi pomoć veterinara ako je životinja obolela, pri porođaju životinje, kao i zbrinjavanje bolesne, povređene i iznemogle životinje;
  • Vlasnik, odnosno držalac životinje odgovoran je za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda.

Kaznene odredbe Vam ovde nećemo citirati, a nadamo se da ih nećete čitati ni u obrazloženju presude, prekršajnog ili možda čak i krivičnog suda.

A da bi ste se svrstali u kategoriju "odgovornog vlasnika" potrebno je i da:

Mi smo tu da Vam pomognemo, da ispunite vaše obaveze i da zajedno sa Vama radimo na promociji odgovornog vlasništva!